År 1842 infördes en folkskolestadga, som innebar att alla socknar skulle ha en fast skola. Och det skulle finnas en godkänd lärare där. Någon läsundervisning fanns från början inte i folkskolan, utan eleverna förutsattes ha fått den grundläggande undervisningen i hemmen.
Det visade sig dock inte fungera, utan de flesta elever som kom till skolan hade inte de erforderliga kunskaperna. Därför infördes 1858 småskolan, som med 1882 års folkskoleplan blev tvåårig.
När den allmänna folkskolan inrättades 1842, fanns ingen skolplikt för barnen utan folkskolan medförde enbart en plikt för socknen/kommunen att inrätta en skola. Skolplikt för barnen infördes först med 1882-års folkskolestadga.
Den fasta skolan i Kättilstad socken låg vid kyrkan i någon av församlingens lokaler. Många av barnen i socknarna hade då mycket lång väg till skolan. För att även barnen i de mer avlägsna byarna i socknen skulle få sin undervisning, stadgade regeringen år 1856 om statsbidrag till ett antal mindre flyttbara folkskolor. En av dessa låg en tid i Långnäs. Dessa flyttbara skolor skulle ligga i socknarnas mer avlägsna trakter och hade rätt att drivas med oexaminerade lärare.
År 1867 gjordes en skolroteindelning, och Härsjö fick då tillhöra Hålebo-roten. De gårdar som ingick där var: Hålebo, Långnäs, Härsjö, Hanekulla, Massebo, Beta, Tranebo, Rumpebo, Mörtetorp och Dockekulla.
När skolroteindelningen var klar började man tänka på byggande av skolhus i rotarna. Men på stämmorna betänkte många att kostnaderna skulle bli höga. För att något minska på dessa lades större delen av Fallviksroten, som bestod av gårdarna: Fallvik, Norrö, Medelö, Ärnäset, torpen Kvarntorp, Lillskog, Sjöstugan och Vallingdal, till Hålebo-roten.
Och en skola beslutades att byggas vid Härsjö. I Norra Kinda-boken står det om detta:
” I Kättilstad socken byggdes nu skolhus vid kyrkan, samt i Herrsjö och Skogshall. Genom Major Segersteen, som var förmyndare för baron Adelswärds arvingar, uppläts kostnadsfritt på Herrsjö ägor en tomt, som ansågs lämplig. Byggmästare Blomqvist i Groveda upprättade en grundritning på huset, som skulle bli 48 fot långt, 32 fot brett och 13 fot högt på jämnväggarna.
Enligt stämmans beslut skulle timret vara framkört den 1 februari 1874, samt plank, bräder och takstickor före den 1 juli, på dagar ”som genom kungörelse bestämmas”.
Den blivande entreprenören hade rätt att antaga eller ogilla det levererade timret. Bönderna i roten skulle svara för alla körningar.
Byggandet tycks sedan ha drivits med all kraft. År 1875 hölls slutsyn och 1876 inreddes skolan med ” enkel kateder och erforderligt bokskåp, samt dertill tjenliga tvåsitsiga bänkar”.
Vilket år skolan togs i bruk utsägs inte klart, men det verkar ha varit 1876 .
Skolan moderniserades 1933, och restaurerades 1948.
År 1968 brann Härsjö skola ner vid ett åskoväder. Och i modern tid gick barnen bl.a. i Söderö skola, Närstad skola och skolor i Åtvidaberg.
Härsjö skola ca 1948 ( bild från Sveriges Bebyggelse )
Skolklasser från Härsjö skola 1927
Namn på barnen ovan
1. Göran Göransson fr. Solberga 30. Elsa Olsson fr. Tranebo
2 . Karin Svensson fr. Långnäs 31. Ingrid Asp fr. Krontorp
3. Aina Karlsson fr. Hålebo 32. Elsa Hultman fr. Fallvik
4. Maja fr. Tranebo 33. fr. Tranebo
5. Gunnar Asp fr. Krontorp 34. Sara Karlsson fr. Gröndalen
6. Gunnar fr. Härsjö 35. Sonja Johansson fr. Västantorp
7. Margit fr. Sjöstugan 36. Edvin fr. Tranebo
8. Svea Asp fr. Krontorp 37. Margit Svensson fr. Långnäs
9. Torsten Tillman fr. Lindkullen 38. Boström sommarbarn fr. Gröndalen
10. Arvid Larsson fr. Millingtorp 39. Gunnar Melkersson fr. Persbo
11 Tage Dockberg fr. Dockekulla. 40. Yngve Svensson fr. Långnäs
12. Sture Johansson fr. Västantorp ?
13. Jonas fr. Hålebo
14. Per-Erik Dockberg fr. Dockekulla
15. Erik fr. Rumpebo
16. Sven Svensson fr. Långnäs
17. Göte fr. Kvarnsveden
18. Göte Göransson fr. Lövsveden
19. Elsa fr. Sjöstugan
20. Helga fr. Tranebo
21. Britta fr. Sjövalla
22. Skymd
23. Dagny Göransson fr. Solberga
24. Lärarinnan Greta Strindmark
25. Elsie Johansson fr. Västantorp
26. Stina Karlsson fr. Storängen ( senare spionen Wennerströms fru)
27. Harry Karlsson fr. Storängen
28. Skymd
29. Harry fr. Kvarnsveden
———————————————————-